09.04.2024 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
‘Οι Επιπτώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων’
Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ΕΚΠΑ

 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε πρόσφατα διεθνές Σεμινάριο στην έδρα του (Συγκρότημα Ευρίπου), με θέμα: ‘Οι Επιπτώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ναυλαγορά Χύδην Ξηρού Φορτίου’.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ. Διονύσης Τσιλιώρης και Κωνσταντίνος Κουγιάς, στελέχη του τμήματος μελετών του ναυλομεσιτικού γραφείου URSA Shipbrokers, με εμπειρία στην κατανόηση και ανάλυση των κινητήριων στοιχείων της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Στο Σεμινάριο αναπτύχθηκαν σύγχρονες προσεγγίσεις ως προς την φιλοσοφία για την επιβολή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων, καθώς και για το ανώτατο όριο που επιβάλλεται ανά περίπτωση. Ιδιαίτερα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εισαγωγή της ναυτιλίας στο Σύστημα, καθώς και στην περίοδο προσαρμογής και τη γεωγραφική εμβέλεια. Η ανάλυση των ροών εμπορευμάτων, των δεδομένων AIS, των ιστορικών τάσεων της αγοράς, των εμπλεκόμενων πλοίων και πολλών πρόσθετων παραγόντων αποτέλεσαν επίσης κεντρικά πεδία συζήτησης με τους/ις  φοιτητές/ριες του Τμήματος.

Ο μεσίτες της URSA Shipbrokers καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές και χρησιμεύουν ως δίαυλος για πολυάριθμους πλοιοκτήτες και εταιρείες διαχείρισης πλοίων. Διαπραγματεύονται για λογαριασμό των πελατών τους σε ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών, από ταξίδια χρονοναύλωσης έως μακροχρόνιες ναυλώσεις και συμβόλαια μεταφοράς. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί τμήμα Operations και Post-Fix παρέχοντας ολκληρωμένες υπηρεσίες.

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ παρέχει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων, όπως, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου, ιστορία διεθνών σχέσεων και γεωπολιτική, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενέργεια, κεντρικοί πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών.

 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του ΕΚΠΑ οργανώνει το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΄Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’. Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού ‘cluster’.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ

Περισσότερες Εκδηλώσεις

24.04.2024 ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

Πορίσματα Επιστημονικής Εσπερίδας: 'Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας'

Το Εντατικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες», του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Εσπερίδα (24.4.2024), στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ιστορική πρώτη έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα «Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας».

26.10.2023 ΟΜΙΛΙΕΣ

Διήμερο Διαδικτυακών Σεμιναρίων: The Maritime Expert Webinars

Οργάνωση Διήμερου Ναυτιλιακών e-Σεμιναρίων από το Τμήμα μας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 31.5.2023, 19.30 και 1.6.2023, 19.30, με θέμα: ‘The Maritime Expert Webinars’. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

17.12.2023 ΟΜΙΛΙΑ

Προσκεκλημένη Ομιλία: “Ο Πράσινος Μετασχηματισμός των Ελληνικών Λιμένων”

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει την διεξαγωγή διαδικτυακής διάλεξης με προσκεκλημένο ομιλητή τον κύριο Μηνά Παπαδάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.

16.04.2024

Πρακτικό Σεμινάριο: 'Οργάνωση, Τμηματοποίηση και Λειτουργίες Ναυτιλιακής Επιχείρησης'

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
‘Οργάνωση, Τμηματοποίηση και Λειτουργίες Ναυτιλιακής Επιχείρησης’
Captain Γεώργιος Τσουρής



Τ. 22280-99514 / Ε. secr@pms.uoa.gr