22.05.2024 MARITIME EXPERT WEBINARS

The Maritime Expert Webinars” 
"Ναυλώσεις και Ναυλοσύμφωνα - Chartering and Charterparties"
2ος Κύκλος Ναυτιλιακών Webinars

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε και στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος τον επιτυχή 2ο κύκλο διαδικτυακών ναυτιλιακών σεμιναρίων “The Maritime Expert Webinars”.

Η επιστημονική αυτή δράση έχει ως κεντρικό στόχο την παροχή πρακτικής γνώσης από κορυφαία στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς σε φοιτητές και επαγγελματίες του κλάδου. Καθιερώνεται έτσι ισχυρή, ουσιαστική και εφαρμοσμένη διασύνδεση της ακαδημαϊκής Κοινότητας με την αγορά εργασίας του ευρύτερου ναυτιλιακού ‘cluster’.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της επιτυχούς σειράς των e-σεμιναρίων “The Maritime Expert Webinars” έχουν αναλάβει οι Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Τσατσαρώνης (‘Ποσοτικές Μέθοδοι με Έμφαση στη Ναυτιλία’) και Ευθύμιος Ρουμπής (‘Ναυτιλιακή Οικονομική’).

Στο πρόσφατο ναυτιλιακό webinar (22.5.2024) ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δυναμικό ακροατήριο συμμετεχόντων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προσκεκλημένη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας κα Σεμίραμις Κολιού, στέλεχος της εταιρείας Chartworld Shipping Corporation, με πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις ευθύνης στον τομέα των ναυλώσεων. Το επίκαιρο θέμα που αναλύθηκε αφορούσε σε "Ναυλώσεις και Ναυλοσύμφωνα - Chartering and Charterparties".

Η κα Κολιού παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο σεμινάριο, όπου πρακτικά θέματα ναυλώσεων και ναυλοσυμφώνων αναλύθηκαν με κατανοητό τρόπο, ενώ εξηγήθηκαν οι διαδικασίες και σχετικές πρακτικές που κυριαρχούν στον κλάδο της διεθνούς ναυτιλίας. Στο σεμινάριο εξηγήθηκαν οι διαφορετικοί τύποι ναυλώσεων, οι νομικές πτυχές και οι ιδιαιτερότητες των ναυλοσυμφώνων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι διαφορές μεταξύ εναλλακτικών τύπων ναύλωσης, καθώς και οι πρόσφατες τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Είναι αξιοσημείωτη η σημασία του θέματος, αν ληφθεί υπόψη ότι η διεθνής ναυτιλία, μέσω των θαλασσίων διαδρομών, καλύπτει άνω του 90% των διεθνών μεταφορών σε ποικίλα αγαθά και είδη διατροφής, αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα, πρώτες ύλες, σιδηρομεταλλεύματα, προϊόντα ενέργειας, βιομηχανικά υλικά, τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτοκινούμενα οχήματα, μεταξύ άλλων. 

Η διάλεξη είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν στοχευμένες ερωτήσεις και να συλλέξουν χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση σε ένα κομβικό πεδίο για τη στρατηγική ανάπτυξης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι ναυλώσεις αποτελούν τη ζωτική πηγή του κύκλου εργασιών τους.

Το webinar θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο κανάλι του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, στο YouTube, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να το παρακολουθήσουν και να επωφεληθούν από τις πολύτιμες πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες που ανέπτυξε η κα Σεμίραμις Κολιού.

MARITIME EXPERT WEBINARS CHARTERING CHARTERPARTIES

Περισσότερες Εκδηλώσεις

14.05.2024 ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη: "Καινοτομία στη Ναυτιλία"

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Συγκροτήματος Ευρίπου, διάλεξη με θέμα «Καινοτομία στη Ναυτιλία», με προσκεκλημένο ομιλητή τον Managing Director της lomarlabs, κ. Στυλιανό Παπαγεωργίου.

24.04.2024 ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

Πορίσματα Επιστημονικής Εσπερίδας: 'Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας'

Το Εντατικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες», του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Εσπερίδα (24.4.2024), στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ιστορική πρώτη έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα «Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας».

26.10.2023 ΟΜΙΛΙΕΣ

Διήμερο Διαδικτυακών Σεμιναρίων: The Maritime Expert Webinars

Οργάνωση Διήμερου Ναυτιλιακών e-Σεμιναρίων από το Τμήμα μας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 31.5.2023, 19.30 και 1.6.2023, 19.30, με θέμα: ‘The Maritime Expert Webinars’. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

16.04.2024

Πρακτικό Σεμινάριο: 'Οργάνωση, Τμηματοποίηση και Λειτουργίες Ναυτιλιακής Επιχείρησης'

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
‘Οργάνωση, Τμηματοποίηση και Λειτουργίες Ναυτιλιακής Επιχείρησης’
Captain Γεώργιος Τσουρής

09.04.2024 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σεμινάριο: 'Οι Επιπτώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων'

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
‘Οι Επιπτώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων’
Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε πρόσφατα διεθνές Σεμινάριο στην έδρα του (Συγκρότημα Ευρίπου), με θέμα: ‘Οι Επιπτώσεις του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ναυλαγορά Χύδην Ξηρού Φορτίου’.

17.12.2023 ΟΜΙΛΙΑ

Προσκεκλημένη Ομιλία: “Ο Πράσινος Μετασχηματισμός των Ελληνικών Λιμένων”

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνει την διεξαγωγή διαδικτυακής διάλεξης με προσκεκλημένο ομιλητή τον κύριο Μηνά Παπαδάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.Τ. 22280-99514 / Ε. secr@pms.uoa.gr